Yemeklik malzemelerin hazırlanması, yemek çeşitlerinin yapılması, mutfağın düzen ve temizliğinin sağlanması işlerinde aşçıya yardımcı olan nitelikli kişidir.
Restoranların en önemli birimi olan mutfakta, baş aşçıya yardım etmekle yükümlü olan aşçı yardımcıları; restoranlar, yemekhaneler, gemiler, yemek üretim firmaları gibi ortamlarda görev yapabilirler. Aşçı yardımcısı olarak başvurduğunuz işe kabul edilirseniz baş aşçıya yardım eder ve bir nevi onun sağ kolu olursunuz. Aşçı yardımcıları, çalıştıkları iş yerinin genel prensiplerine uygun, araç ve gereçleri etkin bir şekilde kullanmakla görevlilerdir.
Yemek yapmayı meslek olarak edinmiş kişiler, aşçı yardımcısı iş ilanları için rahatlıkla başvuru yapabilirler.Müşterilerine en iyi hizmeti verebilmek için özen gösteren işletmeler, aşçı yardımcısı ilanları verirken yemek tarifi bilgisinin yanı sıra, temizlik ve titizliği de ön planda tutarlar. Kişisel bakımına, temizliğine özen gösteren adaylar, yeni tarifleri hızlı biçimde öğrenme ve uygulama gibi özelliklere sahip olmaları durumunda, firmalar tarafından tercih edilebilirler. Baş aşçı ve diğer ustaların istekleri doğrultusunda çalışmak, tüm mutfağın çalışma alanının temizliğini ve düzenini sağlamak, bölümlerde eksilen malzemelerin mutfağa getirmek ve mutfağa gelen malzemelerin depolanmasından görevli olmak, aşçı yardımcılarının başlıca görevleri arasında yer alır.
Aşçı yardımcısı iş ilanı kriterleri arasında ayrıca yemeklik malzemelerin temizlenmesi ve soyulması da yer almaktadır. Kariyerine aşçı yardımcısı olarak başlamak ya da devam etmek isteyenler, ilerleyen zamanlarda baş aşçı olma fırsatını da yakalayabilirler.
Aşçı Yardımcısı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Görev ve İşlem Basamakları :
a) Temizlik ve sağlık kurallarına uygun olarak çalışma ortamını hazırlamak,
b) Günün mönüsüne göre yapılacak yemeklik malzemeleri mutfağa getirmek/getirilmesini sağlamak,
c) Yemeklik malzemelerin temizlenmesi, soyulması, ayıklanması, doğranması vb. işlemleri yapmak,
d) Garnitür olarak kullanılacak yiyecekleri hazırlamak,
e) Et ve sebze çeşitlerine göre çeşitli soslar hazırlamak,
f) Etli, sebzeli, sıcak ve soğuk yemek çeşitlerinin pişirilmesinde aşçıya yardımcı olmak,
g) Kahvaltılık malzemeleri servise hazırlamak,
h) Gelen erzak malzemelerini depoya taşımak/taşıttırmak,
i) Kullanılan araç ve gereçler ile malzeme ve donanımların ve mutfağın genel temizliğini yapmak/yaptırmak,
j) Mesleği alanındaki gelişmeleri takip etmek ve uygulamak,
k) İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili kurallara uymak,
vb. görev ve işlemleri yerine getirir.