İstihdam seferberliği kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Tüm Kafeciler ve Organizasyoncular Derneği (TÜKAF) arasında “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İş birliği Protokolü” (MEGİP) hayata geçirildi. MEGİP Projesi ile 2 yıl boyunca işverenlerin istediği nitelikli elemanların yetiştirilmesi için mesleki eğitim kursları düzenlenecek.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, İŞKUR, TOBB ve TÜKAF iş birliğinde hayata geçirilen proje ile, iş dünyasının en önemli ihtiyaçlarından biri olan ara eleman sorunun çözülebileceğini söyledi. Nitelikli eleman sorununun iş dünyasının sürekli gündeminde olan bir problem olduğunun altını çizen TSO Başkanı Arslan, “Odamızın seçim döneminde ziyaret ettiğimiz üyelerinin bizlere iletmiş olduğu en önemli konuların başında nitelikli eleman sorunu vardı. Yine meclis ve meslek komitelerimizle yaptığımız aylık toplantılarda da öne çıkan sorunların başında nitelikli eleman konusu mutlaka yer almaktadır.
Bu soruna merhem olabilmek adına İŞKUR ve TOBB arasında iş gücü piyasasının talep ettiği niteliklerde iş gücünün yetiştirilmesi hedefiyle bir protokol imzalandı. Protokol kapsamında kamu-özel sektör iş birliğinde teorik ve pratik eğitimlerin birleştirilmesini içerecek mesleki eğitimlerin düzenlenmesine yönelik çalışmalar başlatacağız. Protokolün geçerli olduğu iki yıl boyunca Oda-Borsalar ile İŞKUR il müdürlükleri ve TÜKAF aracılığıyla düzenlenecek mesleki eğitim kurslarında işverenlerin ihtiyaç duyduğu nitelikteki iş gücü, işverenlerin talepleri doğrultusunda oluşturulacak eğitim programları ile yetiştirilecektir.
Bu konuda TSO olarak yaptığımız çalışmada ve meslek komiteleri toplantılarımızda tabandan gelen talepler doğrultusunda, tüm sektörler için Tezgahtarlık, Ön Muhasebe Elemanı, Kaynak Ustası, Yönetici Asistanı Sekreter, Otomasyon Teknisyen ve Teknikeri, Mobilya Ustası, Garson, Barista, Aşçı Yardımcılığı, Ağır Vasıta Şoförü, Çoban, Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi Hususunda Usta Eleman konularına ağırlık vereceğiz. Bu konularda bir eğitim takvimi oluşturarak 25 kişilik sınıflarda müfredat çerçevesinde bu eğitimleri vererek iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları yetiştireceğiz.
Bu proje hem iş dünyasının beklentilerini karşılarken, hem de bir mesleği olmadığından iş bulmada zorlana gençlerin ve özellikle de bayanların daha kolay istihdamlarına yol açacaktır. Konuyla ilgili olarak İŞKUR İl Müdürümüz ve kurum uzmanlarının katılımı ile toplantılarımızı ve çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız. Programın hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerinde bulundu.
Kursiyerlerin eğitim ücretlerinin İŞKUR tarafından karşılanacağını kaydeden İŞKUR İl Müdürü Abdullah Balcı da değerlendirmesinde, “Eğitimler, 160 fiili iş gününü geçmeyecek şekilde planlanacak. Bu eğitimlere katılan kursiyerler cep harçlığı da alacaklar. İŞKUR, kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini de karşılayacak. Kurslar işverenler için de çalıştıracağı elemanı tanıma imkanı sağlıyor. İşveren programa dahil olarak, işe almayı planladığı kişilerin mesleki gelişim ve deneyim kazanmasını gözlemleyebilecek. Firmalar eğitime katılan kursiyerler için istihdam teşviklerinden de yararlanabilecekler.
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odamız Başkanı Sayın Asilhan Arslan, Tüm Kafeciler ve Organizasyoncular Dernek Başkanı Yusuf Uğur, konuya çok büyük bir önem vererek üzerinde titizlikle duruyorlar. Bizler de yine aynı şekilde bu projede ilimizin başarılı olmasını istiyoruz. El birliği ile inşallah hem iş dünyasına hem de işsiz kardeşlerimize çok güzel bir çalışmayı hep birlikte gerçekleştirmiş olacağız” dedi.